چگونه در زمستان گیاهان را از شبنم محافظت کنیم؟

آگاه بودن از شیوه نگهداری و محافظت گیاهان از شبنم، می‌تواند به سالم ماندن‌شان در طول زمستان و شکوفا شدن در موقع بهار کمک شایانی کند. اگر شما از قرار بر کاهش دما یا مواجه به یک سردی قریب‌الوقوع مطلع هستید، می‌بایست اقدامات لازم برای حفاظت از گیاهان خود را انجام دهید.

جدا از گیاهان دیگر که سرو کله زدن با آنها زیاد سخت نیست، شبنم دشمن شاخ و برگ‌هاست. حتی در مواردی قابل مشاهده است که تنها یک شبنم برای وارد کردن یک آسیب جدی به باغچه شما کافی است.

اما خبر خوب این است که اقداماتی هستند که شما می‌توانید با انجام دادن آنها گیاهان خود را از شر شبنم در امان نگه دارید. در این مقاله ما شما با بهترین تکنیک‌ها و روش‌ها و نکته‌های مهمی که در راستای نگهداری از گیاهانتان باید بدانید آشنا می‌کنیم، تا دفعات بعد گیاهان زیبایتان بخشی از دکور خانه شما باشد.

 

چگونه گیاهان را از شبنم محافظت کنیم؟

1. گیاهان را وارد خانه کنید

در نگاه اول شاید خیلی ساده به نظر برسد، اما اولین کاری که باید بکنید این است که هر گلدان قابل حمل را به یک محیط سر پوشیده ببرید. با این طریق گیاه‌تان از یک محافظت همه‌جانبه برخوردار می‌شود؛ اگر چه بهتر است این انقال گیاه به یک مکان دیگر، به واسطه محیط جدید گیاه تغییر دمای ناگهانی زیادی را تجربه نکند. شما می‌توانید این انتقال را به مرور انجام دهید تا از این حالت جلوگیری کنید. مثلا ابتدا به گاراژ ببریدشان، و بعد به داخل خانه بیاورید.

به این نکته هم توجه داشته باشید که اگر داخل خانه حیوانی نگهداری می‌کنید، حتما از سمی و مضر نبودن گیاهانتان برای سلامت حیوان خانگی‌تان قبل از به خانه آوردنش اطمینان حاصل کنید. همچنین از یاد نبرید که قبل آبیاری گیاهانتان آنها را در داخل یک سینی قرار دهید تا هنگام آبیاری محیط خانه کثیف نشود.

اگر خانه‌تان زیاد بزرگ نیست و جا برای آوردن گیاه‌نتان ندارید، جا های دیگری نیز هستند که می‌توان به آنجا منتقل‌شان کرد. اگر در داخل حیاط یک باغچه سر پوشیده دارید، انتقال گیاه‌ها به آن می‌تواند موثر باشد.

حتی انتقال گیاهانتان به مکان های بیرون و باز که زیاد باد در آنجا نمی‌وزد هم می‌تواند تاثیر قابل توجهی داشته باشد. پس خوب فکر کنید و یک مکان خوب برای انتقال گیاهانتان به آن درهنگام براش برف انتخاب کنید.

 

2. آنها را بپوشانید

برای گیاهانی هم که برای داخل خانه بودن زیادی بزرگ هستند، بهتر کار این خواهد بود که آنها را با پوشش پشمی بپوشانید. با این کار حتی یک لایه ایزوله شده برای گیاهتان درست می‌کنید. اگر قصد خرید پوشش های آماده برای گیاه‌تان را ندارید و می‌خواهید خودتان گیاه‌تان را بپوشانید، دقت کنید که نباید زیاد از حد پوشش را سفت ببنید چون گیاه باید روزنه‌ای برای تنفس داشته باشد.

البته که به غیر از پوشش پشمی نیز راه‌ های جایگزین دیگری نیز وجود دارد. برای مواقع ضروری و راه‌حل های کوتاه مدت پتو، حوله و یا حتی نوار حبابی شکل پلاستیکی که برای محافظت از ظرف و ظروف استفاده می‌شود نیز همان تاثیر ایزوله و محافظت برای گیاه‌تان را فراهم کند. فقط دقت داشته باشید که پوششی که انتخاب می‌کنید سنگین نباشد تا باعث خم شدن و شکستن شاخ و برگ گیاه‌تان نشود. پوشش انتخاب شده باید علاوه بر سبک بودن، به گیاه اجازه و راه نفس کشیدن را هم بدهد.

اگر از راه‌حل های کوتاه مدت استفاده کردید حتما صبح روز بعد پوشش‌ها را از روی گیاه‌تان بردارید تا اینبار گرمای در طول روز باعث آسیب دیدن گیاه‌تان نشود. پوشش های پشمی گاها می‌توانند بدون نیاز به برداشتن کل فصل را روی گیاه بمانند. فقط گر بخواهید را بکنید ماهانه یک سر به گیاه‌تان بزنید تا خیال‌تان جهت سلامت گیاه‌تان راحت باشد.

 

3. از پوشش های مخصوص محافظت از گیاهان استفاده کنید

اگر پوشش های پشمی و دیگر مدل پوشش‌ها در دسترس نبود، می‌توانید از سرپوش‌ها و ظروفی اختصاصا که برای همین‌ کار و محافظت از گیاهان طراحی شده است استفاده کنید. این ظروف مانند یک محفظه برای نگهدرای گیاهان در شرایط این چنینی عمل می‌کند. انوع مختلفی از این ظروف موجود است.

برخی از این ظروف دریچه‌های باز شونده دارند که در طول روز می‌توانید به گیاه‌تان مراقبت‌های لازم را برسانید و برخی دیگر در ابعاد و اندازه بزرگ‌تر طراحی شده‌اند که می‌توانید چندین گیاه را در آن نگهداری کنید. تهیه و استفاده این ظروف می‌توانند در راتستای مراقبت و نگهداری از گیاهانتان یک اقدام تاثیر‌گذار باشند.

غالبا طراحی و بدنه پلاستیکی یا شیشه‌ای دارند و یک راه‌حل دائمی برای مقابله با شبنم به شمار می‌روند؛ چه در طول روز و چه در طول شب. ظاهر و طراحی زیبا‌شان هم جنبه تزئینی خانه‌تان را بهترمی‌کند.

 

4. مالچ اضافه کنید

هیج پوششی بهتر از یک لایه کود گیاهی به گیاه‌ گرما نمی‌دهد. به گیاه‌تان مقداری کود گیاهی بدهید، علف و یونجه و پوست و شاخ برگ درختان را با هم ترکیب کنید و به هنگام شب که دما کاهش پیدا خواهد کرد روی گیاه‌تان بریزید. به این طریق شب هنگام و زمانی که دما پایین آمده است حتی ریشه گیاه شما نیز گرم خواهد ماند. اگر کود گیاهی زیادی ندارید، به خاطر داشته باشید حتی برگ‌های پهن نیز می‌توانند به عنوان پوشش استفاده شوند.

هنگامی که دما افزایش می‌یابد، به خاطر داشته باشید که باید این پوشش‌ها را از روی گیاه‌تان بردارید تا ریشه گیاه بتواند هوای لازم را دریافت کند. طبیعتا، این روش تنها برای تعدادی گیاه محدود می‌تواند جواب‌گو باشد؛ تعدادی از گیاهان محدود‌تان که خودتان انتخاب می‌کنید، چون این روش زحمت و هزینه‌ای زیادی به همراه خود دارد.

 

5. آبیاری را ادامه دهید (اما نه بیش از حد)

همان‌طور که گیاهان در ماه های سرد به آب کمتری نیاز دارند، آبیاری گیاه‌هان کماکان امری ضروری است و حتی شیوه درست آن می‌تواند به کاهش آسیب‌های احتمالی وارده از شبنم نیز کمک شایانی بکند. خاک مرطوب به مراتب بهتر خاک خشک گرما را در خود نگه می‌دارد و با شیوه درست آبیاری و قوی نگه داشتن گیاهانتان، متقابلا آنها را برای مقاومت و سالم ماندن از شر شبنم نیز قوی می‌کنید.

اول صبح گیاهانتان را آبیاری کنید تا گیاه، کود و خاک همگی بتوانند مواد آلی و گرما مورد نیازشان را در طول روز به خوبی جذب کنند. به این موضوع هم دقت داشته باشید که همیشه قبل از آبیاری وضعیت گیاه‌تان را بررسی کنید؛ اگر به آبیاری نیازی ندارد آبیاری نکنید.

 

6. ریشه ها را حرکت دهید

اگر در باغچه‌تان ریشه و بذرهایی دارید که در سرای زمستان از بین رفته‌اند، می‌توانید حین سردی هوا نیز اقدام به تعویض و جایگزینی آنها بکنید. خیلی ساده با یک بیلچه محدوده خاک مورد نظر را بکنید. حواستان باشد به ریشه‌ها ضربه و آسیبی وارد نکنید. تخم‌ها را بردارید و در یک ظرفی بگذارید و آنها را تا فصل بهار نگه دارید تا در موقع مناسب دوباره آنها را بکارید.

 

7. از ظرف‌های آب برای گرم نگه داشتن وسایل استفاده کنید

برای بهتر کردن تاثیر کود مورد استفاده‌تان، می‌توانید در ظروفی آب گرم بریزید و آنها را بسته، در کنار کودتان در باغچه استفاده کنید؛ این کار جهت گرم نگه داشتن خاک و ریشه‌ها می‌تواند بسیار مواثر باشد.

از جهت دیگر، اگر با گیاهان گلدانی سر و کار دارید، ظرف آب گرم را به زیر پوشش انتخابی‌تان قرار دهید. این کار همان تاثیر باغچه سرپوشیده را از لحاظر گرما دهی و معتدل نگه داشتن دما برای گیاه‌تان را انجام می‌دهد. به خاطر داشته باشید که باید آب را در روز آینده مجدد گرم کنید و دوباره به زیر گیاه قرار دهید.

 

8. برای محافظت از گیاه اسپری کنید

اسپری های ضد باکتری و آسیب نیز در بازار موجود هستند که مقاومت بیشتری در مقابل آسیب‌هی متنوع در اختیار گیاه‌تان می‌گذارند. اگر مستقیما به روی گیاه اسپری کنید به مانند یک لایه مجزا و محافظ عمل می‌کند و به هنگام سرما و خشکی هوا، کمتر در معرض از دست دادن مواد آلی خود می‌شود و احتمال آسیب دیدنش کمتر می‌شود.

 

9. اجازه دهید بر روی گیاه برف ببارد!

در حالی که برخی برف را یک خطر جدی برای گیاهان در نظر می‌گیرند، در اصل اینطور نیست. چه بسا برف می‌تواند به عنوان یک لایه محافظ و ایزوله کننده برای برخی از گیاهان عمل کند، پس نیازی به نگرانی نیست. در حقیقت می‌تواند از گیاهانتان در مقابل شبنم محافظ کند. در صورتی که مشاهد کردید برف نشسته رو گیاه دارد به آن سنگینی می‌کند تکانی ریز به گیاه دهید تا گیاه خم نشده و آسیب نبیند.

5/5 - (2 امتیاز)
مطالب مرتبط
ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.