هر آن چیزی که باید در مورد قهوه و خواص قهوه و مضرات آن بدانید!
آیا شما هم یکی از طرفداران پر و پا قرص قهوه هستید؟ از این نوشیدنی چه چیزهایی میدانید؟ آیا از خواص قهوه در مصرف روزانه آن و یا حتی مضرات قوه باخبر هستید؟
در این مقاله هر آن چه را که باید درباره قهوه بدانیم بررسی میکنیم. قهوه انواع مختلفی دارد. در این مبحث میخواهیم به این نوشیدنی پرطرفدار و خوش طعم بپردازیم. ابتدا بیایید ببینیم قهوه چیست تا در ادامه انواع متنوع آن را بشناسیم.
قهوه چیست؟
قهوه میوه نوعی گیاه است که در نواحی گرمسیر آمریکایی و جزایر جنوب شرق آسیا میروید. خاستگاه این گیاه از آفریقا است. امروزه قهوه در مناطق زیادی از جهان کشت و برداشت میشود و پرورش قهوه یکی از پررونقترین تجارتهای دنیاست. وقتی میوه گیاه میرسد آنها را برداشت میکنند و فرآوری میکنند. قهوه درجهبندیهای گوناگون و انواع مختلفی دارد. نوشیدنی قهوه در تمام جهان شناخته شده است و اکثر افراد از آن استفاده میکنند. در ایران هم نوشیدن قهوه طرفداران زیادی دارد.
این نوشیدنی در ساعتهای مختلف روز مصرف میشود. در اغلب کشورها حضور قهوه در وعدهی صبحانه امری بسیار معمول است. آیا از فایدههایی که این گیاه دارد آگاهی دارید؟ از معایب آن چهطور؟ در ادامه به معرفی انواع قهوه و مضرات و خواص نوشیدن آن میپردازیم.
شناخت انواع قهوه و روشهای آمادهسازی آنها
قهوه دارای طیف بسیار گستردهای است که تقریبا سلیقههای مختلف را پوشش میدهد. قهوه نه تنها انواع مختلف دارد، بلکه هر کدام از آنها به شیوه خاصی آماده نوشیدن میشوند. قهوهها بر اساس زمینی که در آن کشت میشوند به دو دسته عربیکا و روبوستا تقسیمبندی میشوند.
در ادامه لیست انواع قهوهها را مطالعه میکنید. همچنین در مقابل هر نوع قهوه، نحوهی آمادهسازی آن نیز بیان شده است.
- قهوه اسپرسو: برای تهیه این قهوه از دستگاهی به نام اسپرسو ساز استفاده میشود و پایه بسیاری از ترکیبات قهوه است.
- قهوه ترک: برای تهیه پودر قهوه را با مقداری آب در ظرف مخصوصی میجوشانند.
- قهوه کوبانو: از ترکیب اسپرسو و شکر به دست میآید.
- قهوه فرانسه: با پودر قهوه و دستگاه فرانسه ساز تهیه میشود.
- کافه لاته: ترکیب اسپرسو، شیر و کف شیر است.
- کاپوچینو: شبیه کافه لاته است. دارای میزان بیشتری کف شیر است و روی آن مقداری پودر کاکائو میریزند.
- آمریکانو: ترکیب آب داغ و اسپرسو است.
- کافه موکا: ترکیب اسپرسو و سس شکلات است که روی آن شیر بخار زده شده میریزند و با خامه تزئین میکنند.
- قهوه های فوری: ترکیبات فرآوری شدهای هستند که سریعا آماده میشوند و در بستهبندیها و مارکهای مختلف در بازار وجود دارند و به سادگی با آب داغ ترکیب میشوند.
دم کردن قهوهها به روشهای مختلفی انجام میشود. کم و زیاد کردن موادی که به پودر قهوه اضافه میشود (مثل آب، شیر، شکلات یا پودر کاکائو) باعث تهیه قهوههای متفاوتی می شود. البته از انواع دیگر قهوه میتوان به دابل اسپرسو، فلت وایت، ماکیاتو، کوپی سوسو، آیس کافی، گالائو و … اشاره کرد.
آیا تنها کاربرد قهوه استفاده از آن به عنوان نوشیدنی است؟
شاید شما هم فکر میکنید از قهوه فقط برای نوشیدن استفاده میشود. اما این موضوع درست نیست. از قهوه برای تهیه انواع بستنی، شیرینی، تزئیین، تهیه نوشیدنیهای گوناگون استفاده میشود. از جمله این نوشیدنیها میتوان به قهوه گوموسا (ترکیب اسپرسو با مارشمالو)، اسپرسینو (ترکیب اسپرسو، پودر کاکائو و شیر بخار داده شده)، چای لاته (ترکیب چای سرد، قهوه بخار داده شده و اسپرسو) و اسپرسو رومانو (سرو کردن اسپرسو همراه برشی از لیمو) و انواع بسیار متفاوت دیگر اشاره داشت.
با ترکیبات قهوه بیشتر آشنا شوید
برای آن که بتوانیم درک بهتری از فواید و مضرات نوشیدن قهوه داشته باشیم باید با ترکیبات تشکیل دهنده قهوه آشنا شویم.
– قهوه چه عناصری دارد و هر کدام از آن ها چه تاثیراتی بر بدن انسان میگذارند؟
قهوه دارای کافئین، آب، اتیل فنل، انواع اسیدها، آنتی اکسیدان، کربوهیدارتها، لیپیدها، مواد معدنی ویتامینهای گروه ب، پروتئین و … میباشد. هزاران هزار ترکیب شیمیایی در قهوه وجود دارد که اثرهای گوناگونی دارند. اما وجود این ترکیبات در این نوشیدنی چه فوایدی برای بدن دارد؟
خواص قهوه و تاثیر آن بر بدن
قهوه هم مانند بسیاری از گیاهان دارای خواص متنوعی است و میتواند تاثیرات شگرفی روی بدن انسان بگذارد. انواع فواید شناخته شده قهوه شامل موارد زیر است:
- آنتی اکسیدانهای موجود در قهوه از بدن در برابر رادیکالهای آزاد محافظت میکنند و سلولهای تخریب شده را بازسازی میکنند و باعث کارآمدی بهتر سیستم ایمنی بدن میشوند.
- کافئین موجود در آن سبب هشیاری، رفع خستگی، بالا بردن تمرکز و رفع خوابآلودگی میشود.
- از بروز بیماریهایی مانند پارکینسون و آلزایمر پیشگیری میکند.
- با افزایش سوختوساز بدن در دراز مدت سبب کاهش وزن میشود.
- مصرف قهوه سبب کم کردن میزان افسردگی میشود و شادیآور است.
- باعث افزایش حرکات روده و درمان یبوست میشود.
- به دلیل پیشگیری از بسیاری بیماریها موجب افزایش طول عمر و سلامتی میگردد.
- از بروز آسیبهای کبدی و سرطان کبد جلوگیری میکند.
- به دلیل وجود تانن از آسیبهای دندانی و پوسیدگی آنها جلوگیری میکند.
- عطر کردن دانههای قهوه باعث بازگشت اشتها و حس بویایی میشود.
- خطر ابتلا به بیماریهایی مانند نارساییهای قلبی، نقرس و دیابت را کم میکند.
- قهوه دارای انواع ویتامینها و مواد معدنی مفید است که به بدن کمک میکنند.
- خطر ابتلا به انواع سرطانها را تا حد چشمگیری کاهش میدهد.
- نوشیدن آن سبب تقویت تارهای مو و افزایش رشد آنها میشود.
- با نوشیدن آن میتوان به کاهش انواع سردردها کمک کرد.
اما خواص قهوه تنها به نوشیدن آن محدود نمیشوند:
- کسانی که دوست دارند از مواد طبیعی برای رنگ گذاشتن موهایشان استفاده کنند میتوانند از ترکیب قهوه و مواد دیگر رنگ مویی طبیعی به دست بیاورند.
- از قهوه برای انواع ماسکهای صورت استفاده میکنند که به جوانسازی پوست و حفظ شادابی آن کمک شایانی میکند. هم چنین باعث از بین رفتن سلولهای مرده پوست میشود و گردش خون را بهبود میبخشد.
- از قهوه برای ساخت انواع مرهمها و ضمادها استفاده میشود.
قهوهی خوب چه ویژگیهایی دارد؟
مواردی که در بالا به آنها اشاره شد در صورتی ممکن است که از قهوه با کیفیتی استفاده شود. قهوه خوب قهوهای است که دارای عطر و طعم دلنشینی باشد. به صورت اصولی کشت و فرآوری شده باشد. وقتی سرد شد همان کیفیت هنگام داغ بودن را داشته باشد. یکی از گزینههایی که روی کیفیت قهوه تاثیر میگذارد منطقه کشت آن است. از طرفی قهوهای مناسب است که مطابق با سلیقه شما باشد.
آیا نوشیدن قهوه میتواند مضر باشد؟
همان طور که نوشیدن قهوه به بسیاری از قسمتهای بدن کمک میکند زیادهروی در مصرف آن نیز سبب بروز مشکلاتی در همان قسمتها یا قسمتهای دیگر خواهد شد. مسائلی که با نوشیدن زیاد قهوه پیش میآید شامل موارد زیر است.
- دریافت میزان زیادی از کافئین باعث بالا رفتن اضطراب و استرس میشود.
- قهوه اسیدهایی دارد که میتوانند سبب بروز مشکلات گوارشی مانند ترش کردن یا ریفلاکس شود. کسانی که معده ضعیف دارند نباید میزان زیادی از این نوشیدنی را مصرف کنند.
- باعث بالا رفتن فشار خون میشود بنابراین برای کسانی که فشار خون بالا دارند توصیه نمیشود.
- مصرف نوشیدنیهایی مانند چای و قهوه که دارای میزان قابل توجهی کافئین هستند میتواند سبب تکرر ادرار و کاهش آب بدن شود.
- در جذب موادی مانند کلسیم و آهن اختلال ایجاد میکند که این موضوع میتواند موجب بروز بیماریهایی مثل پوکی استخوان و کمخونی شود. توصیه میشود قهوه را با فاصله زمانی دو ساعت قبل و بعد از غذا میل کنید.
- اختلال در ساعت خواب بدن از دیگر عوامل نوشیدن قهوه زیاد و نابهجا است.
- مصرف مکرر قهوه باعث ایجاد اعتیاد به این نوشیدنی میشود و پس از مدتی بدن بدون دریافت مواد آن کسل میشود. هر چه فواصل نوشیدن آن بیشتر باشد میزان تاثیر آن بهتر و سازندهتر است.
- مصرف زیاد آن میتواند موجب بدخلقی یا ضعف اعصاب شود.
بایدها و نبایدهای مصرف قهوه
ممکن است با برشمردن موارد بالا این سوال پیش بیاید که “چه میزان قهوه بنوشیم؟” برای کسانی که مشکلات خاصی ندارند مصرف دو فنجان قهوه در روز مشکلی ایجاد نمیکند. البته توجه داشته باشید همان طور که گفته شد قهوه را پس از وعدههای غذایی میل نکنید تا املاح و مواد موجود در غذا جذب بدن شوند. از طرفی نوشیدن قهوه پیش از خواب باعث به تاخیر افتادن ساعت طبیعی خواب میشود و همینطور باید این را بدانید که مصرف آن برای کودکان، افراد باردار و افرادی که در دوران شیردهی هستند توصیه نمیشود. هم چنین کسانی که دارای بیماریهای خاص هستند باید با مشورت پزشک متخصص قهوه بنوشند.
جمعبندی
امروزه صنعت تولید و صادرات قهوه یکی از بزرگترین تجارتهای دنیاست. دلیل این امر، محبوبیت بالای این نوشیدنیست. در این مقاله با کاربردهای گوناگون قهوه و انواع خواص آن آشنا شدیم. قهوه نوشیدنی بسیار محبوبی است و هر روزه ترکیبات جدیدتری از آن به بازار عرضه میشود. نوشیدن قهوه در بسیاری از موارد کمک کننده است. امتحان کردن طعمهای مختلف قهوه بسیار لذتبخش است. در روزهایی که خسته هستید یا انرژی کافی برای انجام کارهایتان را ندارید میتوانید قهوه بنوشید و سرحال شوید. با مصرف به اندازه این محصول میتوان به خواص مفید آن دست پیدا کرد.
در نوشیدن آن نباید زیادهروی کرد. قهوه میتواند به جمعهای دوستانه و صمیمی نمای قشنگتری ببخشد و در روزهای سرد باعث گرم شدن بدن شود. اگر تا کنون از قهوه استفاده نمیکردید میتوانید آن را به مصارف روزانه خود اضافه کنید. همچنین تلاش کنید از روشهای اصولی برای دم کردن قهوه خود استفاده کنید تا بهترین نتیجه ممکن به دست آید.